Α.1. Κυκλική Οικονομία
Οι επιχειρήσεις, σήμερα, οφείλουν να ακολουθούν καινοτόμα συστήματα και μοντέλα. Ένα από αυτά είναι της Κυκλικής Οικονομίας. Η μετάβαση από ένα γραμμικό σε ένα κυκλικό μοντέλο κρύβει ευκαιρίες και προκλήσεις. Η κυκλικότητα, ωστόσο, επηρεάζει πολλούς τομείς πέρα των επιχειρήσεων, όπως η γεωργία, τα οικοσυστήματα και οι προστατευόμενες περιοχές. Το μοντέλο αυτό, επομένως, πρέπει να υιοθετηθεί, τόσο από τις επιχειρήσεις, όσο και από την κοινωνία. Οι εφαρμογές της κυκλικής οικονομίας στον πρωτογενή τομέα παίζουν καθοριστικό παράγοντα στην κατανόηση της έννοιας της επαναχρησιμοποίησης. Παράλληλα, το κυκλικό μοντέλο κρίνεται απαραίτητο ως μέσο για την αντιμετώπιση της σύγχρονης κλιματικής αλλαγής, η οποία επηρεάζει κάθε ζωντανό οργανισμό πάνω στον πλανήτη. Πολλές είναι οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, που ακολουθούν διάφορες εθνικές στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, προκειμένου να προστατευτούν τα οικοσυστήματα και η βιοποικιλότητα της περιοχής. Συνεπώς, το μοντέλο αρχίζει και λαμβάνει κύριο ρόλο στην καθημερινότητα της κοινωνίας και του επιχειρηματικού κόσμου.
Α.2. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)
Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος κατάρτισης είναι η εισαγωγή στην έννοια της ενέργειας και η περιγραφή της αναγκαιότητάς της για τις σημερινές κοινωνίες και οικονομίες. Υπογραμμίζεται η ανάγκη για εγκατάλειψη των ορυκτών και για στροφή στην πράσινη ενέργεια, δηλαδή τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σχετικά με αυτές, γίνεται αναφορά στις σημαντικότερες μορφές τους και τα κύρια χαρακτηριστικά της κάθε μίας. Παρουσιάζεται αναλυτικά η παγκόσμια, ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική στον τομέα της ενέργειας, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εν συνεχεία, οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη διαδικασία και τα εργαλεία που χρειάζονται για την αξιολόγηση των επενδύσεων με σκοπό να είναι σε θέση να τα χρησιμοποιούν σε προσωπικές ή και σε επαγγελματικές επιλογές. Ύστερα, αναλύονται τα Γεωθερμικά Συστήματα (EGS), καθώς επίσης και οι ιδιότητες της βιοαιθανόλης. Επιπλέον παρουσιάζεται η έννοια της συμπαραγωγής της ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και περιγράφονται τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν. Τέλος, παρουσιάζονται πρότυπα ποιότητας περιβάλλοντος και τα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, καθώς επίσης αναλύεται η ορθή χρήση και συντήρηση του εξοπλισμού μιας βιοτεχνίας και βιομηχανίας. Τέλος, παρουσιάζεται το θεσμικό πλαίσιο περί ασφάλειας και υγιεινής του χώρου εργασίας, οι υποχρεώσεις των εργοδοτών και εργαζόμενων για την ασφάλειά τους στον χώρο εργασίας.
Α.4. Προστασία Περιβάλλοντος από Ψηφιακές τεχνολογίες και συσκευές
Σκοπός του προγράμματος είναι να παρέχει στους ωφελούμενους τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται ώστε να μπορούν :
- να αποκτήσουν βασική αντίληψη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν οι ψηφιακές τεχνολογίες και εφαρμογές
- να προσδιορίζουν και εξηγούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν οι ψηφιακές τεχνολογίες και εφαρμογές και να διατυπώνουν πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής τους.
- να αναλύουν διάφορους τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος από την επίδραση των ψηφιακών τεχνολογιών και να επιλέγουν τον καταλληλότερο για κάθε περίσταση
Α.5. Κυκλική Οικονομία
Ο σκοπός
του προγράμματος είναι η παροχή των κατάλληλων γνώσεων στους ωφελούμενους, οι
οποίες θα τους επιτρέψουν να αποκτήσουν εις βάθος κατάρτιση σε τομείς που άπτονται της διαχείρισης των νέων αναγκών και προκλήσεων
σε θέματα περιβάλλοντος, βιωσιμότητας, εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και
ανακύκλωσης, όπως αυτά διαμορφώνονται μέσα από την υλοποίηση και εφαρμογή της
κυκλικής οικονομίας.
Ως Στέλεχος Κυκλικής
Οικονομίας ορίζεται ο εργαζόμενος, ο
οποίος γνωρίζει και μπορεί να προτείνει ή να εφαρμόσει ένα κυκλικό
επιχειρηματικό μοντέλο το οποίοι θα τονώσει την ανάπτυξη, θα μειώσει το κόστος,
θα δημιουργήσει ανθεκτικότητα και να αλλάξει τη ροή της επιχειρηματικότητας. Το
στέλεχος Κυκλικής Οικονομίας θα γνωρίζει πως η μετάβαση στην κυκλική οικονομία
απαιτεί δράσεις και πολιτικές και ποιες είναι αυτές, αλλά και θα μπορεί να
διακρίνει σε επιχειρηματικές δράσεις τα πλεονεκτήματα και τα προβλήματα των
κοινών στρατηγικών της κυκλικής οικονομίας (ανάκτηση, ανακύκλωση,
επαναχρησιμοποίηση, ανακατασκευή, ανακαίνιση, επισκευή, επαναχρησιμοποίηση,
μείωση, επανεξέταση, απόρριψη) με σκοπό την οργάνωσή τους και την εξαγωγή
χρήσιμων συμπερασμάτων προς όφελος του οργανισμού, της επιχείρησης ή της
υπηρεσίας.
Οι καταρτιζόμενοι θα είναι σε θέση:
- Να μπορούν να κατανοήσουν ολιστικά τον όρο της κυκλικής οικονομίας και το πως αυτή εξελίσσεται σε μια δυναμική έννοια στο συνεχώς μεταλλασσόμενο παγκόσμιο περιβάλλον και διαχωρίζεται με τις παρόμοιες εφαρμοστέες έννοιες του επιχειρηματικού κόσμου.
- Να αποκτήσουν γνώσεις πως στην κυκλική οικονομία, οι διαδικασίες είναι διαφορετικές και στοχεύουν σε διαφορετικό αποτέλεσμα.
- Να μπορούν να αιτιολογήσουν και να κατανοήσουν πως μέσω της κυκλικής οικονομίας αμβλύνεται η αλόγιστη εξάντληση, ανεπιστρεπτί, των πλουτοπαραγωγικών πόρων του πλανήτη και η καταστροφή της βιόσφαιρας λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.
- Να γνωρίσει τις νομοθεσίες και τις στοχοθεσίες της Ευρώπης για περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με την κυκλική οικονομίας και που απασχολήσουν τον επιχειρηματικό κόσμο μέχρι το 2050